Een zwetende baby bij warm weer

De nazomer komt eraan en de temperatuur stijgt flink dit weekend: in sommige delen van het land kan het wel 31 graden worden. Maar bij warm weer loopt de temperatuur in de slaapkamer van je baby natuurlijk ook op. Dat je baby gaat zweten is dan ook niet erg, maar je baby slaapt ook niet erg goed als het te warm is. Wanneer is het te warm en hoe maak je het hem zo gemakkelijk mogelijk?

Help, je baby is aan het zweten!

Twijfel je of je kindje het te warm heeft, dan kan je dat soms gewoon voelen. Het kan ook een kwestie zijn van je gevoel volgen en je hoeft hier echt niet onzeker in te zijn; je hebt nu immers een instinct. Normaal gesproken kun je aan de voetjes of aan het nekje van je kindje voelen, of hij het te warm heeft. Zijn deze plekken warm of plakt het daar, dan heeft hij het te warm. Bij hoge temperaturen is dat lastig te meten; waarschijnlijk heeft je baby het sowieso warm omdat de kamertemperatuur hoog is door het warme weer en ligt het er dus niet aan of hij te warm is aangekleed. Vaak is het wel dat jongere baby’s minder zweten dan oudere baby’s. Is zijn temperatuur boven de 37,5 graden, dan wordt het tijd om een kledingstuk uit te doen.

Warmte-uitslag bij warm weer

De zweetklieren van jonge baby’s zijn nog niet ontwikkeld, wat er soms voor kan zorgen dat ze warmte-uitslag krijgen. De zweetklieren gaan dan werken om het lichaam te koelen, maar de afvoergangen zijn hier nog niet klaar voor en raken verstopt. Zo kunnen er warmtebultjes opstaan die erg kunnen jeuken. De lichtere vorm verdwijnt vanzelf. Probeer niet te veel vette zalven en crèmes te smeren, maar houdt het bij talkpoeder of gel. Is het een zwaardere vorm, ga dan even naar de huisarts. Knip de nagels kort en was zonder zeep, ook dit zal je kindje zeker helpen.

Tip: Gordijnen dicht bij warm weer.
Designed by Freepik

Omgevingstemperatuur

De ideale temperatuur van de slaapkamer van je kleintje is tussen de 16 en 20 graden. Als de zon de hele dag aan de slaapkamerkant van je kindje staat kan de temperatuur al snel oplopen, zeker als je geen airco hebt. Zorg er dan voor dat je alles aan die kant dichthoudt, dus sluit ramen en gordijnen. De deur kun je open laten om te laten luchten. Je zou eventueel een ventilator aan kunnen zijn voordat je kindje naar bed gaat en ook als hij slaapt, maar zet hem dan niet zo neer dat hij direct op hem waait. Ook een raam openhouden in de nacht is fijn, maar kan ook erg tochten en dat wil je graag vermijden. Vergeet dan ook niet een hor voor het raam te plaatsen.

TOG-waarden

Luchtige kleding is erg lekker voor je kleintje, bij voorkeur van katoen. Katoen neemt vocht in zich op, wat fijn is als hij een beetje zweet. Je kindje kan je best met alleen een rompertje of in een luier laten slapen, al ligt het natuurlijk wel aan hoe warm het weer is. Ik hou in ieder geval meestal onderstaand schema aan:

Wat trek je je kind aan bij welke temperatuur en welke maximale toegestane TOG-waarde geldt er dan? Informatie voor een baby bij warm weer.

Nog wat laatste tips tegen een oververhitte baby bij warm weer:

  • Verwen je baby met een badje vlak voor het slapen gaan. Hij koelt dan even lekker af. Zorg ervoor dat het water lauwwarm is, want met een koud badje koelt hij teveel af en gaat hij juist nog meer zweten om weer op temperatuur te komen.
  • Leg een extra molton of handdoek onder de matrashoes van het ledikantje. Hierdoor wordt het vocht goed opgenomen en heeft je kindje minder last van zweten.
  • Zorg dat je kindje genoeg drinkt, zeker als hij veel heeft gezweet. Houdt zijn plasluiers ook in de gaten. Zo zorg je ervoor dat hij niet uitdroogt. Als je borstvoeding geeft, kun je je kindje extra aanleggen. Geef je kunstvoeding, dan kan je je kindje, vanaf 8 maanden, wat water of lauwe thee geven. Je kan ook wat extra water aan zijn flesje toevoegen, 10 ml extra per 100 ml.
  • Leg een nat washandje of hydrofieldoek op het hoofdje of in het nekje van je kindje om wat af te koelen. Ook kun je een koele kruik in bed leggen.
  • Vindt je baby het fijn bij jou in de draagdoek of draagzak? Let dan goed op, want de temperatuur van je baby kan bij warm weer nog sneller oplopen, omdat hij door jouw lichaamstemperatuur warm(er) wordt gemaakt. Om niet aan elkaar vastgeplakt te zitten, kun je een hydrofieldoek op de huid tussen jullie in doen.

Heb jij nog tips die je mist hierboven? Laat het weten in een reactie!

Geef een reactie