Onzekere moeder: twijfel niet zo. Je doet het prima!

geen-onzekere-moeder

Misschien heb jij het ook wel gedacht, net als ik, nog vóórdat ik moeder werd. ‘Kan ik dit wel, ga ik dit goed doen? Wat als ik hem laat vallen, wat als ik dit niet weet?’ Ongevraagde adviezen vliegen om je oren en jij bent slechts een leek, terwijl iedereen om je heen expert lijkt te zijn. Lijkt te zijn vooral, want iedereen blijkt ook nog eens andere adviezen te hebben. En het ergste is: het maakt je een onzekere moeder. Want wat moet je nu doen?

Een goede voorbereiding

Laten we beginnen bij het begin. Ik vind altijd dat een goede voorbereiding het halve werk is. Toen ik zwanger was, wilde ik me dan ook goed voorbereiden op de komst van mijn baby. Het volgen van een bevallingscursus en het halen van een Baby en kind ehbo certificaat (ik heb deze bij Livis behaald), haalde een hoop onzekere gevoelens bij me weg. Zo wist ik enigszins was ik moest doen als de weëen zouden komen, wat er tijdens een bevalling nou precies gebeurt en wat er allemaal mogelijk is. Dat gedeelte ging meer over bang zijn voor het onbekende dan over onzekerheid, als ik er zo over nadenk. Door de EHBO-cursus wist in ieder geval wat ik moest doen als er wat met de kleine zou gebeuren.

De allergrootste tip voor de onzekere moeder

Ik ga je vooral 1 hele grote tip meegeven: laat je vooral niet gek maken. En ik wéét dat dat moeilijk is, want hoe dan ook gebeurt het toch. ‘Oh, doe jij dat zo?’ ‘Oh, nog zoveel fles/borstvoedingen?’ ‘Die van jou rolt nog niet? Die van mij loopt al de hele salontafel rond’ ‘Hij is wel erg rustig he?’ Ja, daar kan je best onzeker van worden. Zeker als meer mensen dezelfde opmerking maken, vraag je je ook gewoon af of er niet écht iets mis is? De onzekere moeder komt naar boven. Ik open dan Google, zoek het even op en dan vind ik nog 9187653452678x mensen wiens kind net zo langzaam is als de mijne. Ik moet het soms ook nog tegen mezelf zeggen, maar: vergelijk je kind niet met die van een ander. Ieder kind groeit op zijn of haar manier. Dat kan sneller zijn dan andere kindjes, maar het kan ook langzamer zijn. Het is oké, probeer gewoon te genieten van je kindje.

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer alle negativiteit en onzekerheid te accepteren en te omarmen. Je wordt er een sterkere ouder van.

Waarom dan die adviezen?

Simpel. Jij leest toch ook deze blog? Meestal zijn het vrouwen die advies geven en vrouwen zijn gewoon heel erg zorgzaam. Ik wil jou ook graag helpen, dus krijg je van mij deze hele blog vol met adviezen. Kijk, als jij valt met je fiets, dan help ik je ook rechtop. Huilt jouw kind en zie jij er vermoeid uit, dan probeer ik je een beter gevoel te geven door met een opmerking de situatie beter te maken. Ik denk toch dat het gewoon erg menselijk is als je een ander wilt helpen. Ik neem het daarom ook niemand kwalijk die (ongevraagd) advies geeft. Het is lief bedoeld, maar meestal heb je er geen fluit aan en wordt je er gewoon een onzekere moeder (of vader) van. Gelukkig mag je ook altijd fouten maken en bestaat de perfecte moeder niet. Laat je niet gek maken!

doe research als je een onzekere moeder bent

Houd vast aan échte informatie

Wat vroeger goed was, is nu fout en wat vroeger fout was, is nu goed. Ik heb bijvoorbeeld vroeger sojamelk als kunstvoeding gekregen, dat was destijds de enige vervanger voor borstvoeding. Ja, ik ben er ook wel groot van geworden, maar tegenwoordig raden ze plantaardige melk onder de 1 jaar zeker af. Ik zou zeggen: do your research, want sommige dingen zijn wel handig om eens uit te zoeken. Wil je een wat minder onzekere moeder worden of ben je gewoon, net als ik, zó ontzettend nieuwsgierig naar alles: zoek het gewoon lekker op. Maar; zorg dat je informatie vindt die goed is onderbouwd, mét betrouwbare bronnen.

Ben jij wel eens onzeker (geweest) en hoe heb je dat opgelost? Laat het weten in een reactie.

2 Antwoorden op “Onzekere moeder: twijfel niet zo. Je doet het prima!”

 1. Leuk stuk!
  En inderdaad, elke ouder is wel eens onzeker, elk kind is anders en elke ouder (die ik ken) geeft (al-dan-niet ongevraagd) advies.
  Filter dit en haal eruit wat voor jou nuttig is.
  En geniet van alles wat ze nog niet kunnen of doen!
  Mijn Nikki ligt in heel veel dingen voor qua ontwikkeling. En hoewel het superleuk is als ze nieuwe dingen kan (en ik natuurlijk apentrots ben), gaat het allemaal zo (lees: veel te) snel en mis ik mijn kleine hulpeloze baby ook!
  Geniet van jullie kleine vent, alles komt vroeg of laat vanzelf.

  1. Hi Kim, goede tip ook! En genieten is zeker het allerbelangrijkst. Want klein blijven ze niet!

Geef een reactie