Schoonmaakschema: nooit meer ruzie om vuile sokken!

Als je al even samenwoont dan snap je deze kwestie direct: een broek blijft 3 dagen op dezelfde plek in de woonkamer liggen, iedere dag moet je een jas van de stoel afpakken en hang je deze aan de kapstok en iedere week lijkt het alsof jij de sjaak bent die alweer het bed staat te verschonen. Laat een strijd om vuile was niet tussen jullie in komen en neem mijn advies aan: gebruik een schoonmaakschema. 

Jahaaa, maaam!

Hoewel het je waarschijnlijk doet denken aan je moeder die iedere 3 dagen weer aan je slaapkamerdeur stond om je te zeggen dat je weer je kleding in de was moest doen en je bureau op moest ruimen, werkt het nu toch echt anders. Nu heb je geen moeder die je daaraan herinnert en daarom kan het soms wel eens net te lang duren voor je je bed verschoont. Sterker nog: je verandert zelf in je eigen moeder naar de ander toe. Vergeet dan ook niet hoe jij zelf altijd reageerde, een ander kan zo ook op jou reageren. 1 verschilletje: jij bent niet je partners moeder. Jullie staan op een gelijk niveau, dus dat bemoederen moet omgezet worden in overleggen en communiceren met een gezamenlijke eindstand.

Soms wil je gewoon even niets

Soms zijn er van die dagen dat ik alleen maar de hele dag in mijn huispak voor de tv wil zitten en tosti’s wil eten.

Dit doe ik ook, hoor. Maar als je ook nog mensen over je vloer krijgt of sowieso een derde wereldoorlog wilt voorkomen in je eigen huis, dan kan dit gewoon niet. Om onszelf te motiveren heb ik me daarom laten informeren door het internet en vrienden over een eventueel schoonmaakschema. Blijkbaar houdt iedereen zich er ook braaf aan en worden alle taken altijd gedaan op de dagen van het schema. Tof, maar ik ben altijd beter in plannen dan in uitvoeren. Dus heb ik even in het huis rondgelopen en hierop een schoonmaakschema gemaakt.

Ons schoonmaakschema

schoonmaakschema stel koppel

Gebruik het schema als richtlijn

Nu moet ik je eerlijk zeggen: het is niet dat wij het schema helemaal precies volgen. Sterker nog, hij hangt in de meterkast, zodat gasten hem niet zien maar wij ook niet ieder moment worden herinnerd aan schoonmaken. Wat wel fijn is, is dat je hem als richtlijn kan gebruiken. Als je even niet weet wat er ook al weer gedaan moest worden om het huis spik en span te maken voor gasten, dan kan je even het schema raadplegen.

Bovendien is het soms een fijne reminder van de stem van la mamsie die zegt hoe vaak je nou de planten water moet geven.

Bewaar die vrede

Maak van het huis geen derde wereldoorlog en maak je elkaar maar ook jezelf niet zo moeilijk. Samen spelen, samen delen. Eerst lekker schoonmaken, om jezelf daarna te belonen. Sounds like a great deal!

Werkt een schoonmaakschema voor jullie absoluut niet? Ik ben benieuwd waarom; laat een reactie achter!

Geef een reactie