Date idee: (her)ontdek je lichaam bij BODY WORLDS

bodyworlds

We trokken weer een envelop: dit keer gingen we ons lichaam (her)ontdekken bij BODY WORLDS Nederland in Amsterdam. Hoewel ik met grote interesse deze tentoonstelling heb bezocht, gaat mijn voorkeur niet echt uit naar een biologisch uitstapje. Maar, met een vriendin als fan van de Quest, ontkwam ik er niet aan om dit date idee in een envelop te stoppen. En het was leuk, echt leuk! En echt niet zo suf als die biologielessen van vroeger, hoor!

Don’t worry, be happy

BODY WORLDS is een tentoonstelling. Het thema van de voorstelling was geluk; de voorstelling heette dan ook ‘The Happiness project’. Voor deze tentoonstelling wordt je door het hele lichaam meegenomen, naar je fysieke basis, want geluk begint dus al bij de botten. Zo kun je het zenuwstelsel, de hersenen, de spieren en de huid als bouwstenen beschouwen waarmee je je geluk bouwt. Door bijvoorbeeld stress, overgewicht en roken brokkelen je bouwstenen af. Je geluk moet je maken, want naast je aanleg en omstandigheden, heb je dus voor 40 % je toekomst in eigen handen. Klinkt heavier dan het wordt gebracht, maar zo is het thema in korte lijnen. img_2041

World full of bodies

Oké, dit thema is als een rode draad door de tentoonstelling, maar het ging natuurlijk om de meer dan 200 preparaten die worden tentoongesteld. Dat zijn een hoop mensen die hun lichaam hebben blootgesteld aan de wetenschap en in dit geval aan educatie. Als het ware zijn er opgezette mensen, of mensen die diepgevroren in een plakje zijn gezaagd zodat je een totale doorsnede hebt. Bij een opgezet mens kan je denken aan een doorgezaagd hoofd, waarbij je eindelijk eens kon zien hoe een mond er van de zijkant uit zou zien. Maar je zag hier ook hele lichamen, afgepeld zonder huid of spieren. Nu klinkt dit heel erg vies en eng, maar dat was het absoluut niet. De opgezette mensen zagen er bijna uit als poppen, alleen kon je toch nog wel zien dat het echt was. Maar vies of eng, hebben we het helemaal niet gevonden.

bodyworlds amsterdam

BODY WORLDS van boven naar beneden

We begonnen op de bovenste verdieping, waarbij je begon bij de hersenen en het zenuwstelsel wat hier aan vast zit. Bij iedere verdieping naar beneden, werd het lichaam beetje bij beetje meer opgebouwd. Hierna ging je door naar onder andere de botten, het hart, de longen, je lever en je darmen. Uiteraard was er nog een afdeling ‘geslacht en voortplanting’, waarbij werd benadrukt hoe happy we moeten zijn dat er 1 uit miljoenen zaadjes een eitje heeft bereikt en we hieruit zijn gekomen.

bodyworlds amsterdam happy ending

Happy ending

Na voortplanting begint de circle of life uiteraard weer opnieuw, dus de tentoonstelling eindigde met een happy ending. Het was een goede afsluiting van het thema om te zien hoe gelukkig mensen over de hele wereld zijn en ook om bewust te zijn met wat geluk met jezelf doet. Zo kan je een eigen happiness moment achterlaten, je kan je echte leeftijd en gezondheid laten checken en je krijgt een opdracht mee om je eigen Happiness-project door te zetten. Zorg dus voor je eigen geluk!
happiness project bodyworldsbodyworlds

Amsterdaaaaaamn!

Dus, wij gingen op zoek naar ons eigen geluk in Amsterdam. Lekker lunchen op het Rembrandtplein, vintage camera’s bekijken op het Waterlooplein op de vlooienmarkt en bovendien lekker wijntjes en biertjes gedronken in bar vivelavie (voor vrouwen die van andere vrouwen houden). Hierna hebben we nog een flinke wandeling gemaakt over de Wallen (waarbij we eigenlijk niet in de ramen durfden te kijken) en hebben we nog gegeten bij een Argentijn. Voldaan gingen wij naar huis. 🙂

img_2011

BODY WORLDS Ticket voordeel

Je kunt je kaartje bestellen via de site van BODY WORLDS, dat is goedkoper dan aan de kassa. Als student onder de 30 krijg je korting en ook met je CJP pas. Bovendien ben je goedkoper uit met een kaartje buiten de spits (voor 11:00 of na 16:00).

Woon je wat verder weg, dan is het echt een aanrader om bij de NS Spoordeelwinkel een treinkaartje + entreeticket te bestellen. Kosten : 27 euro per persoon. Je mag dan wel vanaf elk station in Nederland vertrekken en je entreeticket voor BODY WORLDS zit dus ook bij de prijs inbegrepen (normaal 20 euro per persoon).

Wij wilden na ons bezoekje aan BODY WORLDS ook nog een drankje doen in Amsterdam. Door met de trein te gaan konden we toch wat biertjes en wijntjes drinken. Bovendien is het net zo handig; je bent geen benzine- en parkeerkosten kwijt en je hebt hier ook geen gedoe om. Je stapt de trein in, in Amsterdam stap je uit en na nog geen 5 minuten lopen heb je BODY WORLDS al bereikt. Wij hadden eigenlijk een kaart van de AH uitjes-actie, maar een combinatie met trein+ticket bleek toch goedkoper te zijn. Nu kunnen we mooi nog een ander leuk uitje doen van die Ah-kaart!

Top dag!

Deze date was echt helemaal geslaagd! BODY WORLDS was interessant en leuk, bovendien interactief. Het zet je met beide benen op de grond, want je denkt toch ook na over wat je je eigen lichaam allemaal aandoet (thank god dat ik 3 maanden ben gestopt met roken). Wij hebben ongeveer 2 uur doorgebracht in BODY WORLDS en omdat we op tijd kwamen, hadden we nog de hele middag om lekker hand-in-hand door de stad te slenteren. En wat is er leuker dan toerist in eigen land te zijn.

Maar waar we ook naartoe gaan en wat voor date we ook doen:

when we are together quote

Geef een reactie